петък, 8 октомври 2010 г.

Руснаци спечелиха Нобелова награда за физика



Нобеловите награди са основани от Алфред Нобел и за пръв път са връчени през 1901 г., пет години след смъртта му. Наградата включва 10 милиона шведски крони (около 1.5 млн. долара), диплома и златен медал.
Руските учени Андре Гейм и Константин Новоселов, работещи на запад, спечелиха Нобеловата награда за физика. Тя им бе връчена за експериментите със свръхтънка въглеродна материя, предаде Ройтерс.

51-годишният Гейм, който е холандски гражданин, и 36-годишният Новоселов - с британско и руско гражданство, работят в Университета в Манчестър.

Според комисията, която присъжда наградите, двамата учени доказали, че въглерод в изключително тънка форма - с дебелина само един атом, има изключителни свойства за квантовата физика.

Двамата учени са успели да извлекат материя с дебелина един атом от обикновен графит. Т.нар. графен представлява едновременно най-тънкият и най-здравият материал, познат досега.

"Тъй като е практически прозрачен и добър проводник, графенът е подходящ за производството на тъч-скрийн и соларни клетки", коментират от комисията.

Материалът е почти напълно прозрачен и същевременно толкова плътен, че дори и най-малкият атом газ не може да премине през него.

Според комисията графенът предлага на физиците възможността да изучават двуизмерни материали с изключителни възможности и да дадат нова представа за квантовата физика. Освен това графенът може да допринесе за революционно развитие на иновациите в електрониката.

През 2008 г. двамата си поделиха наградата "Юрофизикс" за същото откритие, за което днес получиха Нобел.


Ощe за Гейм и Новоселов

Роденият през 1958г. в Сочи Андрей Гейм защитава докторска дисертация през 1987г. в Института за физика на твърдите тела към Руската академия на науките.

Новоселов е роден в Нижний Тагил и през 1997 г. завършва с пълно отличие Московския физико-технически институт. После защитава докторска дисертация в университета в Ниймеген в Холандия и от 2001 г. работи като изследовател в Университета на Манчестър.

Двамата се запознават в Холандия, докато Новоселов е докторант, след което той последва Гейм във Великобритания.
Подробности на: http://www.webcafe.bg/id_205606257

Няма коментари: