сряда, 14 септември 2011 г.

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011

Програмата на Нощта по градове и тази година ще е разнообразна, а организаторите отново обещават много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените- противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват!
НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В РЕКТОРАТА НА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"
Организаторите от Софийски университет ще предложат разнообразна програма.
Посетителите от всички възрасти ще могат да научат защо 2011 г. е обявена за Международна година на химията и повече за живота и делото на Мария Склодовска-Кюри – учен, съпруга, майка – една изложба, посветена на първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда.
Посетителите в Ректората на Софийски университет ще могат още да научат:
• За българската физикохимична школа, лесно ли е да си жена учен в България, за ролята на жените в науката – среща с акад. Дочи Ексерова – една от двете жени – членове на БАН.
• Защо създаването на модела на атома от Ръдърфорд преди 100 години оказа огромно влияние върху живота ни.
• Какво е общото между химията/науката и изкуството – запознайте се с фамилия Балареви.
• За любовта към рисуването, морето, поезията и пътешествията – изложба на доц. д-р Катя Симеонова от Института за механика на БАН.
• Може ли бъде забавна химията - опити в Кабинети по любопитство.
В Ректората на университета ще бъдат наградени и финалистите в националния конкурс за есе и презентация "Мария Кюри днес". Разбира се, организаторите са предвидили музика и танци в Забавната програма - музикални и поетични изпълнения на учените. И най-важното – участниците могат да очакват както всяка година много изненади, забавления, викторини, игри и награди.
НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
Университетът организира два вътрешни конкурса, победителите от които ще бъдат обявени наградени в Нощта на 23 Септември 2011. За конкурсът "BE BIO" под формата на есе всеки участник трябва да представи своето виждане за мястото на био-технологиите във всекидневния живот. Целта на конкурса е да събере информацията за погледа на младежта върху проблемите свързани с околната среда и използването на модерни технологии в преодоляването на различни екологични проблеми свързани с всекидневието на всеки от нас.
Конкурс "Моите идеи са моето бъдеще" – този конкурс е насочен към учениците горен курс от технологичните училища и цели да ги стимулира да продължат образованието си в областта на инженерните науки.
Всеки, за който науката е и хоби и творчество, може да участва в изложбата "Моето хоби е наука". В изложбата могат да се включат всички, за които науката е хоби, развлечение или дори средство за интересно прекарване на свободното време, както и тези, които искат да представят своя идея или разработка. Всеки от участниците трябва да представи по артистичен начин (с картина, снимка, макет или др.) какво е за него науката или науката като хоби. В Нощта на 23 Септември 4 лаборатории на територията на Технически университет ще отворят врати, за да покажат "Науката в зародиш":
• Лаборатория по Химия – ще бъдат направени интересни демонстрации, които да покажат значението на Химията в нашето ежедневие;
• Лаборатория по Биотехнологии – в лабораторията ще се демонстрира едно от новите направление в инженерните науки. Посетителите ще видят и разберат какво е биозензор и какво е приложението на бизсензорите и биозензорните системи в индустрията и ежедневието;
• Лаборатория по Системи и управление – ще бъдат демонстрирани модерните методи в управлението на процеси и системи. Ще бъде направена демонстрация на управление на макети на резервоар и хеликоптер;
• Лаборатория по Виртуално инженерство – Какво е виртуална среда? Как се работи във виртуална среда? Как по-ефективно да използваме виртуалните технологии? Отговор на тези въпроси ще получи всеки, който посети една от най-модерните лаборатории по Виртуално инженерство в Европа;
Забавна, развлекателна програма, викторина, томбола и много награди ще подържат доброто настроение в Нощта на учените 2011 г. в Технически университет София.

Няма коментари: